Какво не казах за бала си, а трябваше.

От деня на завършването ми до ден днешен винаги по това време на годината се започва трескаво празнословие за предстоящите, настоящите или отминалите балове. Класациите със снимки, с бюджети за подготовката на събитието са на преден план. А видео материалите, в които участва една достойна представителна извадка от абитуриентите, запълват последните минути на новинарските емисии.

Навсякъде чета едно и също. „Пир по време на чума в най-бедната страна в ЕС”, „Панаир на суетата”, „Абитуриентски балове 2014: Българското четмо и писмо в калта зад лимузината”, Във всеки материал се чувствам дискриминирана. Малцина си позволяват да споменат, че има и „други”, „различни”. Но те не са толкова малко. Просто за тях не се говори, защото никой няма да чете и да гледа. По-интересно е да се провокират подигравки, да се толерира низкото поведение и евтиното излъчване, заплатено с многоцифрена сума български левове. И по-мотивиращо за бъдещите зрелостници, но само по документ, е да видят, че имат много съидейници в мисията да превърнат балната вечер на всички свои съученици във вечер на кич, много чалга, летящи салфетки и никакви обноски. Това е нощта, в която маските се свалят, заменени с много повече грим и високи обувки, но оскъдно възпитание и липсващ морал.

Но не за вече описаните в стотиците материали, генериращи хиляди прочитания и също толкова много коментари, ще говоря тук. Връщам се към всички дискриминирани в писанията на журналистическите умове. От другата страна на кича и скандалните облекла, са учениците, които ще се превърнат в зрелостници. Тези, които ще дърпат страната напред или поне встрани, за да избегнат поредната локва. Онези, които ще отидат да учат в чужбина и ще се върнат, за да дадат на страната си повече, отколкото тя им е дала. Всички те не изгарят от желание да отидат на бала си. Правят го, за да си кажат довиждане с любимите учители, с които ще се видят след няколко месеца отново, когато се върнат в любимата гимназия, защото ще си липсват взаимно. Тези бъдещи не просто „държавни поръчки”, а истински студенти, мотивирани и нетърпеливи за академичната среда, правят поредния компромис със себе си, заради масата. Те винаги са били аутсайдери, винаги са мразени в класа, защото са били искрени в желанието си да покажат добри резултати в часовете, на олимпиади и винаги са жонглирали с уроци, домашни, извънкласни дейности и социален живот много успешно. Те са онези, заради които целият клас е бил наричан първенец на випуска и също са онези, по чиято липса на вина, са отговаряли за провиненията на една друга част от съучениците им.

На тях училищата дължат успехите си, учителите успешно завършените проекти, на тях всички онези пируващи в балната нощ дължат оценките си. Защото онези три момичета, които искаха да научат повече по немски език, не успяваха, защото всички други бяха на първо ниво, и нямаше как учителката да се клонира, за да изпитва различно, да преподава различно. Нито имаше възможност да провежда целия час на немски, защото щеше да дискриминира повече от трима. Това е другата страна на монетата, която никой не обръща с лице нагоре, защото онази малка група, която тегли каруцата, е онази, която бива забравяна, дискриминирана, за да не се омаловажи масата, същата онази маса, която ще се поклаща в ритъма на чалга хитовете, размятайки фусти, пърхайки с мигли.

Тази година нещо се пробуди. Будните умове се събудиха, направиха нещо. Няколко училища взеха решението да бъдат просто с еднакви тениски и да дарят част или целия от заделения семеен бюджет за облекло, и да помогнат на деца в неравностойно положение. Това е жест, достоен за адмирации, пример, който заслужава да бъде последван. Това е един от възможните избори, които можем да направим. Но нещо по-дълбоко трябва да се промени.  Защото балът е веднъж в живота, абитуриентската рокля или костюм също са веднъж в живота, но чалгата за някои е присъда. И колкото и добри каузи да има, ако чалгата е в душите ни, то и милиард хаштагове с тениска на бала няма да бъдат достатъчни. Нито поредната статия за омаскарени абитуриенти ще засрами безсрамните двойкаджии.

Очаквам в следващите години ожесточена борба между онези, които са готови да дадат и да пожертват евтиното си великолепие в името на доброто, и онези, които за нищо на света няма да пропуснат да се покажат в новите си лъскави пайетки. Отново ще има разделение, с по – голяма пропаст, защото злото няма да допусне доброто да победи. Това не е приказка, няма и да бъде. Докато мислим провинциално никое земетресение не ще бъде способно да ни уплаши и да спре самоубийственото ни поведение, не за тялото, а за душата ни. Гниещи черни дробове и гниещи ценности. И в навечерието на евроизборите една гниеща система. Урните са вечни, а ние в тях също ще бъдем такива. Без история.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s